dilluns, 23 de novembre del 2009

Reggae

El reggae és un gènere musical, l'origen del qual el trobem a Jamaica. El terme reggae sovint és usat de per designar la majoria dels ritmes jamaicans, incloent l'ska, el dub i el rocksteady. Sorgeix durant la darrera part dels anys seixanta, de la fusió de diversos ritmes del calypso, i el jazz, blues i rock-and-roll nord-americans. Té un ritme binari sincopat amb desplaçament del temps fort com a principal característica. Es pot interpretar genealògicament com una evolució directa de l'ska cap a ritmes més lents, passant pel rocksteady.

El reggae inclou dos subgèneres: el roots reggae i el dancehall.

El terme reggae és d'etimologia incerta, podria ésser una derivació de ragga, que és una abreviació de raggamuffin, que en anglès significa literalment "vestit amb parracs". S'utilitzà aquesta etiqueta per anomenar els pobres de Jamaica, i també els rastes i els moviments culturals dels barris pobres. Actualment s'anomenen generalment ragga o raggamuffin alguns subestils del reggae. Altres fonts assenyalen que el terme reggae prové d'una cançó de The Maytals, titulada "Do the reggay", en la qual la paraula "reggay" voldria dir "regular", és a dir, gent normal i corrent.

El reggae es basa en un estil rítmic caracteritzat per talls regulars sobre una música de fons tocada per la bateria rítmica, coneguda com a "Beat", i la bateria, que es toca en el tercer temps de cada compàs. Aquest ritme és més lent que el d'altres estils precursors del reggae com el ska i el rocksteady.
Al reggae se l'associa amb el moviment rastafari, que influí molts músics prominents del reggae als anys 70 i anys 80.

Sovint toca temes socials, a més de polítics o religiosos. Aquests engatjament que adopta sovint el reggae permet d'enllaçar-lo amb altres estils com la cançó d'autor o el punk.

Artistes:

Bob Marley, Peter Tosh, Jimmy Cliff, Steel Pulse, Bunny Wailer, Morodo entre d'altres.


Festivals internacionals de música reggae:


Reggae Sunsplash, Ocho Rios, Jamaica


Reggae Sumfest, Motego Bay, Jamaica


Westchester Reggae Fest, White Plains, Nova York


Reggae on the Rocks, Morrison, Colorado, Estats Units


Castello Reggae, Alvito (Laci, Italia)


Bob Marley Outernational Day, Perth, Austràlia


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada